[vc_single_image image=”5925″ img_size=”full”]
[vc_separator type=”invisible”]

Kína: még tovább a selyemúton

„Nekünk semmi bajunk Oroszországgal” – idézte a kínai South China Morning Post
napilap az egyik hongkongi bank illetékes vezetőjét.

Ha Amerika vagy Nyugat-Európa inkább felfüggesztené kapcsolatait a Krím félszigetet megkérdőjelezhető módon bekebelező Oroszország üzleti köreivel (a legnagyobb nyugati bankok 18 orosz nagyvállalat és a Putyin elnök bizalmasának számító több tucat potentát számláját fagyasztották be, és a vállalati hitelezés lendületéből is jelentősen visszavettek), Kína még hasznot is húzhat ebből. Erősödő és a határokon túlra tekingető bankjai pedig könnyedén kialakíthatják első hídfőállásaikat a globális pénzpiacok eddigi urainak számító Goldman Sachs, Barclay’s vagy J.P. Morgan területein.

[vc_separator type=”invisible”]
[vc_single_image image=”4179″ img_size=”full”]

Ez a kis közjáték – amelynek komolyságát bizonyítja, hogy május végén Putyin elnök is Pekingbe látogat – jól mutatja, hogy Kína gazdasági és hatalmi törekvései az elmúlt 30 év óriási gazdasági fejlődésének hatására
még inkább felerősödtek. A szárba szökkenő nemzeti öntudatnak van is alapja: az első számítások alapján 2014-ben már Kína számít a világ legnagyobb gazdaságának. A Világbank Nemzetközi Összehasonlítási Programja szerint, 1,35 milliárd lakosával a Föld legnépesebb országa átvette ezt a tiszteletet parancsoló címet az Egyesült Államoktól, amely 1872 óta birtokolta a titulust. Az 1978-as gazdasági és politikai reformot követően szédületes tempóban fejlődik a távol-keleti ország gazdasága: 2001 és 2010 között például 10,5 százalékos volt a GDP éves átlagos bővülése, ami elsősorban az alacsony munkaerőköltségnek, a jó termelékenységi mutatóknak és a viszonylag fejlett infrastruktúrának köszönhető.
Na és persze a kínaiak fegyelmezett, hagyományosan nagy munkabírásának, melyről a piacokra vagy a kifőzdékbe betévedő hazánkfiai is könnyen meggyőződhetnek.
A „központilag irányított kapitalizmus” úgy tűnik, fenntarthatóan működik: a PricewaterhouseCoopers pénzügyi tanácsadó cég előrejelzései alapján a tavalyi 7,6 százalékos után idén 7,4 százalékos, jövőre 7,3 százalékos bővülés várható, és a növekedés a 2016–2020 közötti periódusban is eléri majd a 7 százalékos átlagot. Ezzel pedig a dobogó első fokára állhatnak majd a fejlettebb gazdaságok versenyében: a jósolt növekedési ráta több mint a duplája a világátlagénak, az euróövezet becsült fejlődési ütemének pedig az ötszöröse. Tehát a kínai részvénybefektetések minden bizonnyal a következő években is jó nyereséggel kecsegtetnek. A mostanság a nyersanyagokban gazdag Dél-Amerikát és Afrikát megcélzó gazdasági expanzió segítségével mindenképpen. Nouriel Roubini Nobel-díjas közgazdász szerint, akit precíz prognózisai miatt csak Dr. Végzetként emlegetnek, az alapvetően hajózási tvonalakra alapozott kínai külkereskedelem növekedése geopolitikai kockázattal is jár: a vízi utak biztosítása előbb-utóbb a hadiflotta fejlesztését hozhatja, és tengeri konfliktusokat okozhat.
A növekedésből természetesen nemcsak a statisztikák, de a hétköznapi emberek is profitálnak, hiszen az életszínvonal és ezáltal a vásárlóerő is tagadhatatlanul emelkedik. Ezzel persze együtt járt a bérek növekedése is, ezért az első aggódó hangok már néhány évvel ezelőtt felhívták a figyelmet a nemzetközi versenyképesség csökkenésére. Nem szabad elfelejteni ugyanis, hogy a kínai gazdaság legfőbb oszlopa az (olcsó) export, és szinte meg sem lepődünk, hogy 4160 milliárd dolláros mérlegével Kína a nemzetközi kereskedelemben is átvette Amerikától a stafétabotot. A jólét azonban nagyon egyenlőtlenül oszlik meg a lakosságon belül: a szegényebb tömegek a szociális és egészségügyi szolgáltatások színvonalát figyelembe véve elképesztően rosszul élnek, míg a „rendszerváltás” nyertesei óriási vásárlóerőt jelentenek, melyből például a Mercedes és a BMW luxusautó-márkák is profitálnak.
Persze a számos impozáns adat ellenére azért Kínával kapcsolatban sem árt az óvatosság, a kedvező trendek ellenére néhány komoly kockázat is árnyalja a befektetők elé táruló képet. A kínai gazdasági növekedés már a mostani válság előtt is túlságosan beruházás orientált volt, ám azóta ez az arány a teljes GDP felére emelkedett. Ráadásul a beruházások döntő többsége hitelből történt, az infrastruktúrát és az ingatlanpiacot célozta meg, és jelentős „buborékok” alakultak ki. Leglátványosabban a lakáspiacon, ahol idén márciusban a 70 legnagyobb város közül 14- ben már csökkentek a négyzetméterárak.
Hiányzik ugyanis a tömeges vásárlóerő, ezért a kínai „csoda” folytatásához elengedhetetlenül szükséges a jövedelmek igazságosabb eloszlása.
Az átlagos kínai számára leginkább abban nyilvánul meg az elmúlt évtizedek szédítő gazdasági fejlődése, hogy a levegő és a víz szennyezettsége a túlzott iparosítás miatt mára szinte elviselhetetlen mértékűre nőtt.
A módosabb kínaiak többsége ezért nemcsak hogy Nyugatra küldi tanulni gyermekeit – Hszi Csin-ping elnök lánya és fia is a Harvardon tanul –, de azt sem ellenezné, hogy egy gazdagabb ország átlagos polgárai legyenek, mintsem egy szegény ország felső tízezrének tagjai. Mindenesetre a brit felsőoktatás mesterkurzusain tanulók negyede mára kínai, és a drága amerikai elitegyetemeken is egyre több a magas tandíjat fizető gazdag kínai diák.

[vc_single_image image=”4181″ img_size=”full” img_link_large=”yes”][vc_separator type=”invisible”][vc_single_image image=”4182″ img_size=”full”]
[vc_separator icon=”sun-o”]

OROSZORSZÁG

A vártnál nagyobb mértékben sújthatják az amerikai gazdasági szankciók Oroszországot. A Krím elfoglalása és az ukrajnai szeparatisták orosz kormányzatot támogatóténykedése miatti „büntetések” több tucat érintett magánszemélyen kívül a hozzájuk köthető 18 bank és nagyvállalat számláit is zárolták.

Ezenkívül megnőtt a kockázata annak, hogy a külföldi befektetők egy része komolyabb tőkekivonást kezdeményezzen. A rubel árfolyama az év eleje óta 10 százalékot gyengült, az orosz tőzsde mintegy 15százalékkal áll januári nyitóértéke alatt. Az óvatosság tehát indokolt, ám pozitív jel, hogy az orosz gazdaság teljesítményének oroszlánrészét kitevő energiaexportot a nyugati országok egyelőre nem helyezték embargó alá. Az orosz központi bank mindenesetre többször emelte az irányadó jegybanki alapkamatot a rubel árfolyamának stabilizálására, miután az amerikai Standard & Poor’s hitelminősítő az első negyedéves 51milliárd dolláros tőkekiáramlás okán rontotta Oroszország besorolását. Az árfolyam karbantartás sikerült, ám a 7,5 százalékra feltornászott irányadó ráta a dráguló hitelköltségeken keresztül átmenetileg fékezheti az idei gazdasági növekedést. A legfontosabb kérdés, hogy Putyin elnökmennyi negatív gazdasági következményt hajlandó felvállalni Ukrajna apránként történő feldarabolása érdekében.

KÍNA

Bár a gazdaság továbbra is a globális átlag fölötti mértékben nő (az idei első negyedévben 7,4 százalékos GDP-emelkedést mértek az elmúlt év hasonló időszakához képest), az elmúlt évek talán túlzott beruházási láza okán kialakult ingatlanpiaci buborék komoly veszélyt rejt – figyelmeztet a neves Standard & Poor’s hitelminősítő.

A nemzetközi befektetők számára mérvadó amerikai székhelyű társaság az ingatlanpiac lassulását komoly rizikófaktornak tartja, a legfrissebb makrogazdasági mutatók pedig mintha alátámasztanák az óvatosságra intő jeleket. Az új építésű lakások eladása az 54 nagyvárost vizsgáló hongkongi központú Centaline Group ingatlan-tanácsadó statisztikái alapján négyéves mélypontra esett: a csökkenés mértéke a 12 hónappal ezelőtti helyzethez képest 47 százalékos. Ez pedig nemcsak az ingatlanpiacot, de az óriási mértékű hitelezésen keresztül a pénzügyi rendszert és végső soron a gazdasági növekedést is sérülékenyebbé teszi.

[vc_single_image image=”4203″ img_size=”full” img_link_large=”yes”]

INDIA

Ismét a külföldi befektetők kedvence lehet az indiai tőzsde – véli egyre több elemző és befektetési bankár. Az 563 millió voksoló által megszavazott, a világ második legnépesebb, és tizedik legnagyobb gazdaságát irányító hindunacionalista
Narendra Modi megválasztását megelőzően Indiába már tavaly is tekintélyes mennyiségű külföldi tőke áramlott, ám a 2013-as 20 milliárd dollárnál (4500 milliárd forint) idén jóval nagyobb volumen is érkezhet. Az export erős lábakon áll, a fő piacok közül az Egyesült Államok gazdasága erősödik, de az euróövezet is stabil. Nem csoda, hogy a kivitelorientált dél-ázsiai ország hivatalos tőzsdeindexe hatéves csúcsra emelkedett. A reál GDP növekedési üteme a legutolsó adatok alapján is impozáns (4,6 százalék), ám a számítások szerint a 6 százalékos ráta eléréséhez is minden adott, ez pedig a 7 százalék körüli inflációt is számításba véve összesen 13 százalékos nominális bővülésnek felel meg. A vállalati nyereségek éves növekedési ütemét 20-25 százalékra becsülik, és ez alapján – rúpiában számolva – hasonló felértékelődés jöhet a tőzsdén is. Azonban ha a globális részvényindexek a jövőben csökkenésbe fordulnának, annak hatása alól az indiai tőzsde sem tudja majd kivonni magát.

[vc_single_image image=”4208″ img_size=”full” img_link_large=”yes”]
[vc_iconbox icon=”plus-circle” iconpos=”left” title=”Pro”]• hatalmas nyersanyagtartalékok
• alacsony külső adósság
• kedvező értékeltség[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”plus-circle” iconpos=”left” title=”Pro”]magas növekedés
óriási belső piac
gyors központi akaratérvényesítés
kedvező értékeltség[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”plus-circle” iconpos=”left” title=”Pro”]új kormány
fiatal társadalom
strukturális reformok várhatók
növekvő népesség és belső piac[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”minus-circle” iconpos=”left” title=”Kontra”]• geopolitikai kockázat
• romló nemzetközi megítélés
• külföldi tőkére utaltság
• magas korrupció[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”minus-circle” iconpos=”left” title=”Kontra”]megbízhatatlan statisztikák
dráguló munkaerő
elöregedő társadalom
túlzott beruházások[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”minus-circle” iconpos=”left” title=”Kontra”]elmaradott intézményrendszer
korrupció, bürokrácia
[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”chevron-circle-up” iconpos=”left” title=”A QUANTIS Alpha értékelése”]Enyhe pozitív kilátás[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”chevron-circle-up” iconpos=”left” title=”A QUANTIS Alpha értékelése”]Enyhe pozitív kilátás[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”dot-circle-o” iconpos=”left” title=”A QUANTIS Alpha értékelése”]Semleges[/vc_iconbox]
[vc_separator icon=”sun-o”]

Egyesült Királyság

Nemcsak nem sikerült Nagy-Britanniát a világ legvonzóbb országává tenni az innovatív cégek indítói és működtetői számára, de friss statisztikák szerint az egykor világhódító szigetország az elmúlt években egyre távolabb kerül ettől a céltól. Az innovációs központtá válás szükségességét 2010-ben David Cameron miniszterelnök fogalmazta meg, de azóta a brit bevándorláspolitika komoly akadályokat gördített a terv megvalósulása elé.

Az elsősorban az unión kívülről érkező diákok száma drasztikusan csökkent, közülük elsősorban az úgynevezett STEM-szakirányokat választók (tudományos, technológiai, mérnökés matematikushallgatók) hiányoznak majd leginkább a brit munkaerőpiacról. Mindenekelőtt az átlag feletti reálképességekkel rendelkező, a hajdani gyarmatbirodalmuk ékkövét jelentő Indiából érkező hallgatók száma esett drasztikusan (az elmúlt két tanévben 38 és 28 százalékkal), akik ma inkább Kanada vagy Ausztrália felsőoktatási intézményeit választják. A kutatás-fejlesztés egyébként az európai átlag alá csúszott, a GDP mindössze 1,72 százaléka a 2,06 százalékos átlagéhoz képest, és egyre távolabb kerül a munkáspárti kormány idei, 2,5 százalékos célkitűzésétől.

Magas hozamú vállalati kötvények

A bankok túlzottan óvatos hitelezési politikájának köszönhetően egyre népszerűbbek az alternatív finanszírozási megoldások, ezt bizonyítja például a francia Numericable francia telekommunikációs cég legutóbbi kötvénykibocsátása.

A francia tőzsdén is szereplő, jelentős országos optikai kábelhálózattal rendelkező társaság rekordnagyságú, 7,9 milliárd eurós (2400 milliárd forintnak megfelelő) magas kamatozású kötvény kibocsátásból fizette ki a Vivendi médiaóriás mobilszolgáltatója, a most felvásárolt SFR vételárát. A vállalati kötvénypiac folyamatosan erősödik, amint a cégfelvásárlások száma – az előrejelzések alapján – nő az év folyamán. Pip McCrostie, az E&Y nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég illetékes alelnöke szerint utóbbinál fordulópont lehet az idei év a megelőző időszak stagnáló üzletmenete után. A finanszírozás pedig a bankhitelről az alternatív módozatokra helyeződik át: a Deloitte tanácsadó vállalat adatai azt tanúsítják, hogy a különféle intézményi befektetők kölcsönzési aktivitása megháromszorozódott 2013 első negyedévéhez képest.

Japán

Aggasztó mértékben csökkent az évtizedeken át az exporttöbbletből csodaországgá nőtt Japán külkereskedelmi deficitje. A februári 802 milliárd jen (1600 milliárd forint) után márciusban 1446 milliárd jennel haladta meg a távol-keleti ország importja a kivitelt. 12 hónappal azelőtt még mindössze 356 milliárd jen volt a hiány, az export növekedése a megelőző hónap 9,8 százalékos növekedése ellenére gyakorlatilag megtorpant.

A kereskedelmi mérleg romlása mögött döntően a nemzeti valuta elmúlt hónapokban tapasztalt mesterséges gyengítése állt: Shinzo Abe miniszterelnök jengyengítéssel támogatott gazdaságélénkítésének következménye az importenergia-árak nemzeti valutában mért erőteljes drágulása. Ugyanakkor a gáz- és olajimport volumene is nőtt, miután a 2011- es földrengést követően a szigetország összes atomerőművét leállították. Mivel a japán gazdaság döntően exportorientált, a jen gyengítése várhatóan tovább folytatódik majd.

[vc_single_image image=”4212″ img_size=”full” img_link_large=”yes”]
[vc_separator type=”invisible”]
[vc_single_image image=”4230″ img_size=”full” img_link_large=”yes”]
[vc_iconbox icon=”plus-circle” iconpos=”left” title=”Pro”]erős bankszektor
magas fogyasztás[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”plus-circle” iconpos=”left” title=”Pro”]növekvő felvásárlási piac
csökkenő csődkockázat
kockázatarányos kamatprémium
magas vállalati készpénzhányad[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”plus-circle” iconpos=”left” title=”Pro”]magasabb árfolyamkockázat
csökkenő spread az állampapírokéhoz képes[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”minus-circle” iconpos=”left” title=”Kontra”]magasabb árfolyamkockázat
csökkenő spread az állampapírokéhoz képes[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”minus-circle” iconpos=”left” title=”Kontra”]magas költségvetési hiány
túlértékelt angol font[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”minus-circle” iconpos=”left” title=”Kontra”]elkötelezett monetáris és gazdaságpolitika
magas exportarány
javuló vállalati eredmények[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”dot-circle-o” iconpos=”left” title=”A QUANTIS Alpha értékelése”]Semleges[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”chevron-circle-up” iconpos=”left” title=”A QUANTIS Alpha értékelése”]Enyhe pozitív kilátás[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”chevron-circle-down” iconpos=”left” title=”A QUANTIS Alpha értékelése”]Enyhe negatív kilátás[/vc_iconbox]
[vc_separator icon=”sun-o”]

Európai részvények

Három év zsugorodás után úgy tűnik, idén végre lábra áll Európa gazdasága. Legalábbis erre utal a világ 34 legfejlettebb gazdaságát tömörítő OECD szervezet legfrissebb előrejelzése, amely a 2014-es évre 1,2 százalékos, míg 2015-re 1,7 százalékos GDP-növekedést prognosztizál.

Igaz, ez jóval alacsonyabb, mint a 2,2 százalékos, illetve a 2,8 százalékos világátlag, a BRIICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Indonézia, Kína, Dél-Afrika) 5,3 és 5,7 százalékos várt növekedési rátájáról nem is beszélve (de Amerika gazdasága is 2,6, illetve 3,5 százalékkal haladhatja meg a tavalyi szintet). Az „öreg kontinens” legnagyobb növekedési kockázata az átlagnál sérülékenyebb bankrendszer, ezért egyre több szervezet sürgeti a teljes bankuniót és a bankrendszer feltőkésítését. Persze ehhez az is szükséges, hogy az érintett hitelintézetek őszintén közöljék, hogy valójában mekkora a pénzügyi teherbíró képességük – utal az OECD illetékese a számokat a bizalom megtartása érdekében kozmetikázó gyakorlatra.

Technológiai szektor

A korábbi hurráoptimizmus egyértelmű végét mutatja, hogy az amerikai Box.com internetes cég elhalasztotta a tőzsdére lépését. A felhőalapú internetes adattárolással, és a szintén tengerentúli, mobilfizetéssel foglalkozó Square vállalat visszalépése intő jel, hogy megváltozott a befektetők hozzáállása a technológiai cégekhez.

A körülírhatatlan, jövőbeni piacbővülés helyett egyre inkább a gazdálkodási számokat és a józan piackutatásokat előtérbe helyező attitűd pedig az árfolyamok esését, de a legjobb esetben is csak stagnálásukat hozhatja. A tőzsdén keresztül 250 millió dolláros (55 milliárd forintos) tőkét bevonni tervező Box.com „hirtelen” aggódni kezdett a tavalyi 130 millió dolláros veszteségen, de az elmúlt hónapok csúcsához képest 20 százalékot vesztett értékéből a vártnál magasabb nyereséget publikáló Facebook internetes közösségi vállalkozás részvénye is. A fenti folyamatokra némileg rácáfolva a világ egyik vezető internetes kereskedelmi vállalata, a kínai Alibaba az Egyesült Államok eddigi talán legnagyobb nyilvános részvénykibocsátására készül.

Nyersanyag / Olaj

A következő években szolid mértékű áremelkedéssel számol az Amerikai Energiaügyi Hivatal legfrissebb előrejelzése.

A neves intézet 2012 és 2040 között az energiaintenzív ágazatoknál átlagosan éves 2,1 százalék körüli növekedést jósol, míg a feldolgozóiparnál ennél valamivel magasabbat, 2,3 százalékot, ám az előrejelzéseket a fejlődő országok nehezebben modellezhető kereslete befolyásolhatja majd nagyobb mértékben. A hordónkénti (159 liter) 100 dolláros árat mindenesetre stabilan tartja az energiahordozó. A kínálat csökkenése május elején annak ellenére is erős lökést adott a tőzsdei kurzusnak, hogy az azt megelőző héten a készletek a legmagasabbak voltak a hivatal 1982-ig visszanyúló heti statisztikáit figyelembe véve.

[vc_single_image image=”4241″ img_size=”full” img_link_large=”yes” animate=”afc”]
[vc_single_image image=”4244″ img_size=”full” img_link_large=”yes” animate=”afc”]
[vc_single_image image=”4248″ img_size=”full” img_link_large=”yes” animate=”afc”]
[vc_iconbox icon=”plus-circle” iconpos=”left” title=”Pro”]egységesülő monetáris politika
növekvő esély a mennyiségi lazításra
javuló növekedési kilátások
expanzív monetáris politika[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”plus-circle” iconpos=”left” title=”Pro”]jelentős növekedési kilátások
tőzsdei emelkedésnél élen járó ágazat
viszonylag sok új kibocsátás[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”plus-circle” iconpos=”left” title=”Pro”]jó makrogazdasági kilátások
folyamatos kereslet[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”minus-circle” iconpos=”left” title=”Kontra”]gyenge tagállamok
államonként eltérő gazdaságpolitika
a fejlett Európa kedvezőtlen értékeltsége[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”minus-circle” iconpos=”left” title=”Kontra”]eredményalapon túlzott értékeltség
szűkülő vállalati marzsok
hangulatalapú befektetői attitűd[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”minus-circle” iconpos=”left” title=”Kontra”]magas korreláció a fejlődő piaci részvényekkel[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”chevron-circle-up” iconpos=”left” title=”A QUANTIS Alpha értékelése”]Enyhe pozitív kilátás[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”dot-circle-o” iconpos=”left” title=”A QUANTIS Alpha értékelése”]Semleges[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”dot-circle-o” iconpos=”left” title=”A QUANTIS Alpha értékelése”]Semleges[/vc_iconbox]
[vc_separator icon=”sun-o”]

Arany

Úgy tűnik, az arany világpiaci ára nem képes tartósan áttörni az unciánkénti (31,1 gramm) 1300 dollárt. Márpedig szakértők szerint ez kritikus pont, hiszen amennyiben ez az árfolyamszint „elesik”, megnyílik az út a 2011- ben még 1800 dolláron álló árfolyam további csökkenése előtt.

Az arany gyengélkedésének oka egyrészt a geopolitikai feszültségek mérséklődésének tulajdonítható: Vlagyimir Putyin orosz elnök hirtelen békülékenyebb hangot ütött meg Ukrajnával kapcsolatban. Putyin úgy nyilatkozott, hogy hajlandó közös kiutat keresni a világ legnagyobb biztonsági szervezetével, a bécsi székhelyű Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ). A feszültség csökkenésével arányosan esett a hagyományosan menedéknek tekintett arany kurzusa, amihez a Kínai Arany Szövetség bejelentése is hozzájárulhatott. Eszerint Kína arany iránti kereslete az elmúlt 12 hónapban ugyan kismértékben (0,8 százalékkal) nőtt, a korábban igencsak népszerű aranyrudak vételi szándéka azonban ugyanezen idő alatt 44 százalékkal csökkent.

Törökország

Bár a Moody’s hitelminősítő – az S&P februári döntését követve – stabilról negatívra rontotta Törökország hitelminősítését, államkötvényeit a befektetésre ajánlott leggyengébb szinten hagyta. Pedig a török gazdaság egyáltalán nem teljesít rosszul: fizetési mérlegének deficitje csökkenő trendet mutat, és a GDP-arányos költségvetési hiány is eltűnőben van.

A leértékelés magyarázatában az eddiginél gyengébb növekedési adatok (a tavalyi 4 százalék után mindössze 2,4 százalékos GDP-növekedést jósolnak) és az egyre erősebb külső finanszírozási igények állnak, valamint a belpolitikai bizonytalanság, amelyet ráadásul a szabadság szimbólumának tartott internet korlátozása tetézett. Bár a Twitter és a YouTube korábbi hatósági blokkolását a török alkotmánybíróság múlt hónapban feloldotta, a szólásszabadságot korlátozó kormányzati lépés nem csak az augusztusi elnök- és a jövő évi parlamenti választások körüli hangulatot forrósíthatja fel, de az egész török technológiai szektorra rossz fényt vet.

Amerikai Tőzsde

Kongresszusi meghallgatásán felemás véleménnyel hagyta bizonytalanságban a világ befektetőit Janet Yellen, a mindenható amerikai jegybankelnök. Egyrészt a tengerentúli gazdaság a vártnál nagyobb mértékben nőhet az idén, ami jó hír, és a központi pénznyomda fokozatos leállítását vetíti előre.

Másrészt a munkaerőpiac még korántsem épült fel a válság előtti szintre, ez viszont a további gazdaságélénkítés szükségességét erősíti. Csakúgy, mint a lakásépítések aggasztóan alacsony szintje is: márciusban 14,5 százalékkal kevesebb családi házat adtak el, mint februárban. Bár Yellen az építőipar megerősödésére számít, a szavait árgus tekintettel figyelő befektetők azoktól a laza monetáris politika folytatódását remélik. Egy félmondattal ugyanis nyilvánvalóvá tette: a mennyiségi lazításnak nincs mechanikus lejárati dátuma, időpontja a gazdaság talpra állásához igazodik.

[vc_single_image image=”4186″ img_size=”full” img_link_large=”yes” animate=”afc”]
[vc_single_image image=”4254″ img_size=”full” img_link_large=”yes” animate=”afc”]
[vc_single_image image=”4257″ img_size=”full” img_link_large=”yes” animate=”afc”]
[vc_iconbox icon=”plus-circle” iconpos=”left” title=”Pro”]infláció elleni védelem, értékőrzés
menedék befektetés
kormányoktól független érték[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”plus-circle” iconpos=”left” title=”Pro”]óriási belső piac
nagyon fiatal társadalom
magas növekedési ráta[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”plus-circle” iconpos=”left” title=”Pro”]jó növekedési kilátások
kedvező értékeltség
várható dollárerősödés[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”minus-circle” iconpos=”left” title=”Kontra”]rövid távú spekulatív ármanipuláció
nem fizet kamatot
enyhén túlértékelt[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”minus-circle” iconpos=”left” title=”Kontra”]belpolitikai bizonytalanság
korrupció[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”minus-circle” iconpos=”left” title=”Kontra”]várható likviditáscsökkentés
gyengélkedő munkaerőpiac[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”chevron-circle-up” iconpos=”left” title=”A QUANTIS Alpha értékelése”]Enyhe negatív kilátás[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”chevron-circle-up” iconpos=”left” title=”A QUANTIS Alpha értékelése”]Enyhe pozitív kilátás[/vc_iconbox]
[vc_iconbox icon=”dot-circle-o” iconpos=”left” title=”A QUANTIS Alpha értékelése”]Semleges[/vc_iconbox]
[vc_separator icon=”sun-o”]

MILYEN EGY DIVERZIFIKÁLT PORTFÓLIÓ AZ ALPHÁNÁL ?

[vc_separator type=”invisible”]

A QUANTIS Alpha arra törekszik, hogy privát banki ügyfeleinek portfólióját a befektetési céljaiknak és a kockázatvállalási hajlandóságuknak megfelelően egyedi igényeikre szabva alakítsa ki. A hatékony diverzifikációt – a magyar befektetési szolgáltatókétól eltérően – kisebb mértékű hazai kitettség felvállalásával valósítja meg, és inkább globálisan diverzifikált portfóliók kiépítésére törekszik. A portfóliók kialakításakor alkalmazott eszközosztályok tárháza is szélesebb, mint amilyet versenytársainknál megszokhattak. Ha a tőkepiaci környezet indokolja, több olyan szűkebb értelemben vett eszközosztályt is a portfólióba emelünk, amely javítja az ügyfél befektetéseinek kockázat-hozam jellemzőjét.

QUANTIS ABSZOLÚT HOZAMÚ ALAPOK ALAPJA

A világon sokféle abszolút hozamú alap létezik, mely eltérő kockázati szinttel, különböző befektetési stratégiával és alapjaiban másféle szabályozási keretek között működik. A QUANTIS Abszolút Hozamú Alapok Alapjának célja, hogy az Európában elérhető, globális alternatív befektetési stratégiát követő alapok széles és színes palettájáról egy diverzifikált, forintra fedezett portfóliót állítson össze. Legfőbb törekvésünk, hogy az alap teljesítményét függetlenítsük a piaci folyamatoktól, és akár már rövid távon pozitív hozamot érjünk el.

A QUANTIS legújabb alapja igazi innováció, egy új kategória a hazai abszolút hozamú alapok piacán. A megszokottól eltérő módon a „multi-strategy” portfóliójában különböző stratégiájú abszolút hozamú alapokat tart, melyek egymás közötti korrelációja alacsony, ezért jól kiegészítik egymást: diverzifikált portfólióba rendezve mérsékelt kockázatú kiegyensúlyozott teljesítményű alapot alkotnak együtt.

[vc_separator type=”invisible”][vc_single_image image=”5941″ img_size=”full” img_link_large=”yes” animate=”afr”][vc_single_image image=”5943″ img_size=”full”]

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás