QUANTIS Invest – Cél, eszköz, megoldás

Az invest üzletág a QUANTIS Csoport ügyfeleinek tőkefelépítési-szakértője, amely befektetési egységekhez kötött megtakarítási tervek kialakítására és közvetítésére szakosodott

Személyesen, Önnek

A QUANTIS termékpartnerei között megtalálhatók a pénzügyi szektor legnagyobb nemzetközi és hazai szolgáltatói: bankok, biztosítótársaságok és lakástakarék-pénztárak, amelyekkel közösen fejlesztünk termékeket ügyfeleinknek. Ennek köszönhetően kizárólag olyan termékek kerülhetnek a QUANTIS által kínált portfóliókba, amelyek minőségéről magunk is meggyőződtünk. A piacon legkorszerűbb pénzügyi analízissel és személyes pénzügyi audittal, közösen határozzuk meg az élethelyzetéhez és a lehetőségeihez illő célokat és megoldásokat.

Stabil alapok

Az idő pénz ez fokozottan igaz akkor, ha életünk során több komoly célt is szeretnénk megvalósítani. Minél korábban kezdjük el tudatosan felépíteni a fontos életeseményekhez vagy a pénztermelő befektetésekhez szükséges tőkét, annál kevesebb lemondással érhetjük el kitűzött céljainkat. Idő, biztonság, hozzáférhetőség, hozam ez az a négy tényező, amelyik a jövőbeni pénzügyi sikereinket meghatározza.

Hogyan?

Minden befektetés alapja a megfelelő tőke összegyűjtése, ehhez azonban – nagy rendkívüli bevételek hiányában – rendszeres megtakarítási program szükséges. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy előre meghatározott időközönként és ütemezésben, egy kisebb – vagy nagyobb – pénzösszeget félreteszünk. A megtakarításra szánt pénzt pedig úgy teremthetjük elő, hogy a háztartásunk költségvetésének kiadási és bevételi oldalát összehangolva, és a pozitív egyenleg elérésére törekszünk.

Tőkefelépítési terv: mit, mikor, miért?

A pénzügyi tudatosságra nevelést, az öngondoskodás és a megtakarítás iránti igény felkeltését már korán érdemes elkezdeni. Ekkor, igaz még nem áll nagyobb összeg rendelkezésre, de a megtakarított zsebpénz és ösztöndíj már egy jó kiinduló alap lehet a bankbetétek megismeréséhez és a rendszeres megtakarítási reflex kialakításához.

Az egyetemi, főiskolai évek és a munkába állás első szakasza az, mikor – ideális esetben – kialakulnak a rendszeres megtakarítási szokások és már egy jelentősebb összeg halmozódik fel. Ekkor már a célok is megoszlanak. Hosszú távú célmegtakarítások (nyugdíj, gyermek), középtávú tervek (lakás, autó) és állandó hozzáférést biztosító tartalékok képzése egyaránt szempont lehet.

A korábban megismert bankbetétek mellé a pénztári és lakástakarék termékek mellett megjelennek a rövid lejáratú állampapírok és a nem bankszámla alapú befektetési termékek (befektetési alapok, biztosítás). A családalapítás időszakában már a hosszú lejáratú kötvények mellett az egészségpénztári termékek is helyet kapnak.

Az életpálya csúcsán a befektetéssel kombinált életbiztosítások (unit-linked), az egyedi részvények és egzotikus befektetések, valamint a befektetési, rekreációs céllal vásárolt ingatlanok is megjelennek. A gyermekek iskoláztatása és majdani kirepülése azok a közép- és hosszú távú célok, amelyekre különböző célmegtakarításokat is el lehet indítani. Ugyancsak nem korai már ebben az életkorban elindítani egy komolyabb összegre szóló nyugdíj-biztosítási terméket – az adókedvezményeknek köszönhetően ugyanis jelentős többlethozamra tehet szert az, aki már a 30 éveiben előre gondolkodik.

Ez az időszak általában a nyugdíjas évekre való aktív felkészüléssel, és gyermekek támogatásával telik. Ebben a szakaszban még inkább előtérbe kerülnek a speciális, nyugdíj-előtakarékossági termékek. A befektetések közül a közepes és alacsony kockázatúak dominálnak, így az állampapírok és alacsony kockázatú befektetési alapok kerülnek előtérbe.

A nyugdíjas években a befektetéseknek már aktív jövedelempótló szerepe van, ezek biztosítják a korábban megszokott életszínvonal fenntarthatóságát. Éppen ezért a befektetések egy része bankbetétben és rövid lejáratú kötvényekben fekszik, egy másik része középtávú befektetés, amelynél általában a befektetési alapok részesülnek előnyben. A napi kiadások fedezésére egy könnyen hozzáférhető befektetési formát is érdemes választani.

Mint látható, a különböző életszakaszokra jellemző más-más célokat egymástól nagymértékben eltérő befektetési eszközökkel valósíthatjuk meg a legkönnyebben. A QUANTIS Invest tanácsadója segít Önnek az adott életszakasznak és –céloknak leginkább megfelelő pénzügyi konstrukciók és szolgáltatások kiválasztásában és testre szabásában.

Szeretném idejében elkészíteni a saját tőkefelépítési-tervemet! Kérem, vegye fel velem a kapcsolatot a QUANTIS Invest tőkefelépítési-szakértője.

0
ezer Ft
feletti összeget tudna megtakarítani a magyarok közel 10%-a minden hónapban (GfK)
0
ezer Ft
ingyenes állami támogatáshoz juthat minden évben egy lakástakarék-pénztári szerződéssel.
0
millió Ft-ba
kerül egy gyermek eljutatása az érettségiig

Megtakarítás és biztonság

Akiknek csak a szerettei biztonsága számít, általában kockázati életbiztosítást köt. Legfőbb jellemzője, hogy a biztosító csak akkor fizet, ha a biztosított a szerződés időtartama alatt meghal. Azoknak viszont, akiknek szükségük van életbiztosításra, de saját hosszú távú céljaikat is szeretnék megvalósítani a szakemberek a vegyes, a befektetéssel kombinált -életbiztosítás megkötését javasolják.
A vegyes életbiztosítások egyik legkedveltebb típusa az úgynevezett unit-linked biztosítási konstrukció, amely az életbiztosítási védelmen túl hosszú távú megtakarítási formát is kínál. Ennek segítségével előtakarékoskodhatunk akár saját, akár gyermekeink jövője érdekében.
A unit-linked biztosításoknál a biztosító a fix időre – például 20 évre – kötött szerződés időtartalma alatt akkor is fizet, ha a futamidő alatt meghal a biztosított, illetve akkor is, ha a szerződés lejáratig problémamentesen eljutunk. Ez utóbbi esetben természetesen nem az életbiztosítás összegét, hanem a hozamokkal növelt megtakarításainkat kapjuk kézhez.
Amikor egy ilyen biztosításra tesszük a voksunkat – pénzügyi tanácsadónk segítségével – , eldönthetjük, hogy az életbiztosítás összegén felül befizetett pénzünk milyen konkrét befektetésekbe – biztosítási nyelven – eszközalapokba vándoroljon.
Az eszközalapokba kerülő pénzt mindig az adott alap befektetési politikájának megfelelően kezelik, így vérmérsékletünknek megfelelően összeállíthatjuk a kockázatmentes és visszafogott hozamú, de a nagy hozammal kecsegtető – és nagy kockázattal bíró – befektetési portfóliót is. Ebben sem maradunk magunkra: a pénzügyi tanácsadó segít abban, hogy többféle eszközalap kiválasztásával kiegyensúlyozzuk a kockázatokat illetve megfelelő szinten tartsuk a hozamokat.
Ez után a rendszeres díjak befizetésével a kiválasztott eszközalapokból vásárolunk majd befektetési egységeket, melyek árfolyamváltozását folyamatosan nyomon követhetjük. Az alapok összetételének változtatására pedig a futamidő alatt is bármikor lehetőségünk van.
Ami a díjfizetést illeti, lehetőségünk van ez egész futamidőre szóló díjat előre egy összegben befizetni, ezek az egyszeri díjas termékek, de rendszeres időközönként – havonta, félévente, évente – is fizethetünk. (Érdemes megjegyezni, hogy a negyedéves, féléves és éves befizetésekért cserébe általában díjkedvezményt kapunk.)
A rendszeres díjakon kívül – a szerződés futamideje alatt – arra is lehetőségünk nyílik, hogy eseti befizetésekkel további megtakarításainkat is elhelyezzük a számunkra szimpatikus, vagy különösen jól teljesítő eszközalapokban. Az eseti díjak nagy előnye, hogy a futamidő alatt költségek nélkül befizethetők, illetve kivehetők, azaz kedvező piaci helyzetben akár rövid idő alatt is jelentős hozamot érhetünk el velük.

Nincs olyan, hogy nincs

A megtakarítások szerepe az elmúlt években különösen felértékelődött: önrész nélkül lehetetlen lett lakáshitelhez jutni, a megszűnő állások és a csökkenő vásárlóerejű nyugdíjak mellett a félretett pénz sokszor a nehéz élethelyzetek átvészelésének az egyetlen eszköze.

Magyarországon mégis csak minden hatodik embernek van megtakarítása, pedig az alacsony jövedelem nem elfogadható hivatkozási alap arra, hogy minden hónapban feléljük azt.

A tartalékképzés ugyanis akár havi 5-10 ezer forinttal is elkezdhető, a hangsúly a rendszeresség és a hosszú táv.

Ha pontosan áttekintené havi kiadásait és bevételeit, Ön mennyi pénzt tudna félretenni minden hónapban?

Kerülje el a három megtakarítási típus hibát!

Későn kezd megtakarítani

Az egyik legalapvetőbb hiba az, ha nem időben kezdi el megtakarításait. Nyugat-Európában már az első fizetésből is félretesznek a távoli célok elérése érdekében. Ne felejtse el, hogy minél korábban kezdi a takarékoskodást, annál kevésbé terhelik meg pénztárcáját a havi összegek!

Nem tesz félre rendszeresen

A hosszú távú sikeres megtakarítás alapja a rendszeresség és a következetesség. A legtöbb megtakarítási terv arra épül, hogy Ön minden hónapban megtakarít egy, a pénztárcájához mérve reálisan megállapított összeget.

Nem kér segítséget a tervezéshez

A hosszú távú pénzügyi célok elérése nem lehetséges részletes tervezés nélkül, ehhez pedig szükséges a profi segítség. Egy profi pénzügyi tanácsadó akár egyetlen konzultáció alatt is feltérképezi a céljait és a lehetőségeit.